Maipo vs. Barossa - Chilen ja Australian Cabernet Sauvignon -viinit ja ruoat

Viinimaailmojen sota on sokkotasting, jossa kahden eri maan viinit laitetaan vastakkain. Kokoonnuimme yhdeksän henkilön voimin maistelemaan Chilen Maipo Valleyn ja Australian Barossa Valleyn Cabernet Sauvignon -viinejä sekä maiden inspiroimia ruokia.


Laseja kuluu paljon, joten 'omat lasit mukaan' -periaate on usein tarpeen.Sokkotestissä pullot piilotetaan. Vain järjestäjä tietää hankitut viinit, mutta hauskempaa on, kun hänkään ei tiedä järjestystä.

Valitsimme viinit kolmesta eri hintaryhmästä: alle 15 euroa, 15-25 euroa sekä yli viidenkympin huippuviini. Molemmista maista oli siis viini per hintaryhmä. Maipo on tunnettu Cabernet Sauvignoneistaan, joten odotukset olivat ehkä Maipon puolella. Viittaahan yksi Alkon myydyimmistä viineistä, Viña Maipo Cabernet Sauvignon ko. alueeseen, vaikka juuri tämän viinin rypäleet eivät välttämättä ole tarkalleen ottaen Maiposta. Barossa Valley on Adeleiden lähellä oleva viinialue, jonka tunnettuus perustuu taas Shiraziin. Mm. Peter Lehmann Barossa Shiraz on hyvin tunnettu shiraz Suomessa.

Tastingin Cabernet Sauvignon -viinit:
Elderton Barossa Valley, 23€ Australia
(muita tuottajan viinejä ollut aiemmin myynnissä Alkossa)
De Martino Cabernet Sauvignon, 7€ Chile
(muita tuottajan viinejä ollut aiemmin Alkossa)
Enclave Cabernet Sauvignon, 55€ Chile
Marques de Casa Concha, 15€ Chile
(muita tuottajan viinejä on Alkossa)
Peter Lehmann Portrait Cabernet, 13€ Australia 2. sija
Penfolds Bin 407, 55€ Australia VOITTOKattaus hankittiin verkkokaupasta, koska Alkon valikoima harvoin riittää tämän tyyppiseen tastingiin. Myös Alkosta saatava Penfolds voitti koko kisan.


Barossan viinit saivat kolmosvoiton. Yli viidenkympin Penfold's sisälsi mustaherukkaa ja monipuolisia tammisia piirteitä (mokkaa, lakritsia, tupakkaa). Sitä pidettiin varsin onnistuneena runsaan tasapainoisena viininä. Penfoldsin Alkostakin saatava Grange on yli 500 euron ikoniviini. 'Pikkuveli' Peter Lehman jäi ryhdissä ja skaalassa hieman jälkeen, mutta otti toisen sijan. Makean herukkainen, vaniljainen ja mustikkainen sekä runsas Elderton, edelleen Barossasta, tykästytti kolmannen sijan arvoisesti. Täytyy huomioida, että kaikki viinit saivat pisteitä ja Chilen kallein Enclave (tasapainoinen, tanniininen, mietiskelevä) toimi mm. lampaan kanssa taivaita lähentelevällä tavalla. Erittäin hieno kattaus, kaikki hyviä ja kiinnostavia viinejä. VINKKI: Hintatietoinen valitsee tämän perusteella Peter Lehmanin.

Chilen ja Australian ruoat

Halusimme myös maistella viinien lisäksi paljon erilaisia ruokia, joten toiveena oli, että jokainen valmistaisi nyyttäriperiaatteella jotain Chileen tai Australiaan liittyvää naposteltavaa. Alla on mahtava setti ruokia, joista erityisesti lammas oli sovitettu Cabernet Sauvignonille - paritus oli selkeän tanniinisten (mm. Enclave) viinien kanssa täydellinen. Kokonaisuutena herkullinen setti ja punaviinit eivät riidelleet minkään ruokavaihtoehdon kanssa.

Chileläistyyppinen raikkaan limettinen avokado-tomaattisalsa. Verrattiin cevicheen ilman kalaa.Chileen viittaavaa papusalaattia.


Salviaperunat puikulasta ja tuoreista salvianlehdistä.Paistetut katkaravut


Lammasta ja granaattiomenaa. Lammasta syödään Ausseissa ja tämä on oikeaa Cabernet Sauvignon -ruokaa.Nyhtölihaa naudasta ja possusta.Empanadat ovat Espanjassa ja Etelä-Amerikassa suosittuja lihapasteijoita. Empandoja syödään siis myös Chilessä.


Cabernet Sauvignon faktat:
 • Yksi suosituimmista rypäleistä
 • Alkossa myymälöissä 230 CS:ää sisältävää viiniä, joista 227 punaviinejä
 • Näistä uudesta maailmasta 145 ja vanhasta maailmasta 85
 • Vain noin 30% puhtaita Cabernet Sauvignoneja ts. ovat useimmiten sekoitteita useammasta rypäleestä
 • Ranskassa lähes aina sekoitteissa paitsi Languedoc-Roussillonin laatikko/halpisviineissä.
 • Tynnyrikypsytyksellä pehmennetään tanniinisuutta ja vaikutetaan aromeihin, mm. vaniljaa
 • Tyyli uudessa maailmassa yhdenmukainen. Myös tämä tasting osoitti, että tyyli oli hämmästyttävän samanlainen, vaikka viinit olivat Tyynenmeren toisilta puolilta.
 • Ruokasuositus: tummat lihat


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

 1. http://pullonhenki.blogspot.fi/2015/03/cabernet-taistelu-maipo-vs-barossa.html

  VastaaPoista
 2. Ventisqueron Enclavea on muuten kiitely parissakin decanterin numerossa harvinaisen laadukkaaksi ja omaleimaiseksikin chileläiseksi, joka erottuu muutoin melko tasapaksusta massasta. http://susieandpeter.com/wp-content/uploads/2015/06/Peter-judges-Chilean-Cabernets-at-Decanter-2015.pdf

  VastaaPoista
 3. Näin jälkeenpäin ajatellen Enclave oli mun mielestä paras. Se avautui minulla vasta äänestyksen jälkeen. Muistelen vieläkin lämmöllä, miten hyvin se toimi lampaan kanssa. Jälkiviisaus on hauskaa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit