Donitsi-pekoniburgeri, Kungfu Girl sekä muut Amerikan herkut ja viinit

Inspiroiduimme Amerikan pekonivillityksestä ja kokeilimme, miten jenkkiviinit tomivat kolmen erilaisen pekoniannoksen kanssa. Ylläykseksemme kaikkein odottamattomin yhdistelmä tuotti illan hienoimman makuelämyksen!

Videolla kesän viimeinen päivä:


Glaseerattu donitsi, naudanlihapihvi, cheddar, pekoni, makea sipuli ja makea bbq-kastike. Huikea puolimakean roseeviinin kanssa - löytö!

Kaikkien viinikarttalaisten suurta hupia on seurata jenkkiläisiä ruokaohjelmia, joissa hommat vedetään reilusti överiksi. Tutuksi ovat tulleet ainakin Epic Mealtime, United States of Bacon ja Man v. Food. Ohjelmista on jäänyt mieleen etenkin pekonin runsas ja mielikuvituksellinen käyttö, jota halusimme kokeilla viimeisenä lämpimänä kesäiltana viinien kanssa.


Rapsakka Riesling, Chardonnay, puolimakea rosee, very hillo punkku sekä klassikko makea Tokaji.

Jenkkityylisen sapuskan kanssa tulee tietysti juoda paikallisia viinejä. Lisäksi mukaan napattiin jokerina unkarilainen jälkkäriviini, sillä jenkkiläisten jälkkärien saatavuus on _vähän_ huono näin pohjolan perukoilla.
Ensimmäisenä grillin kautta lautaselle päätyi Porker-burger, jonka väliin ladottiin jauhelihapihvit possusta ja pari erilaista sikamakkaraa. Luonnollisesti komeus kruunattiin rapealla pekonilla ja juustolla. Tämä oli erinomainen aloitus illan aterialle. Burgeri oli hodarin ja hampurilaisen mielenkiintoinen fuusio, joka viehätti myös mausteisuudellaan.

Parhaiten Porkerin kanssa toimivat valkoviinit. Tuhdin burgerin rinnalle tarvittiin raikkasta hapokkuutta, mutta myös Kungfu Girlin pieni makeus toimi mukavasti mausteisen makkaran kanssa.
Porkerin väliin sujautettiin chilillä maustettua makkaraa.

Seuraavaksi vuorossa olikin illan kohokohta: grillatun donitsin väliin koottava pekonihampurilainen! Donitsien sokerikuorrutus karamellisoitui grillissä rapeaksi, kun itse donitsi muuttui lämmöstä mukavan kuohkeaksi. Kun väliin vielä lisättiin nautapihvi, pekonit, juusto, vähän paistettua makeaa sipulia ja kunnolla makeaa grillikastiketta, alkoi vesi nousta kielelle.
Glaseeraus syntyi helposti itse sokeriliemellä.

Donitsi-burgeri osoittautui todelliseksi makuelämykseksi! Herkku ei maistunut niin makealta kuin voisi olettaa. Rapean sokerinen donitsi toimii suolaisen pekonin ja jauhelihapihvin kylkeen kuin nyrkki silmään! Täyteläinen grillikastike sitoo maut vielä paremmin yhteen. Donitsin hento kardemumma tuo mukaan vähän pullafiilistä ja muistuttaa, että käsissä on oikeasti leivonnainen.

Viineille donitsiherkku oli paljon Porkeria helpompi. Kaikki viinit uppoavat donitsin kanssa hyvin, mutta ehdoton yllättäjä on makea rosee! Donitsi-burgerin ja makean marjaisen roseen yhdistelmä on lähes taivaallinen. Ruoka korostaa roseen makeutta ja marjoja niin, että se maistuu burgerin kanssa kuin ikoninen kirsikkakola. Tämä periamerikkalainen makuyhdistelmä oli ehdottomasti illan kohokohta!


Donitsi-yllätyksen jälkeen pöytään katettiin vielä mustikkapannari, joka maustettiin rapealla pekonilla ja runsaalla vaahterasiirapilla. Jälkkärin kanssa nautittiin unkarilaista Tokaji-viiniä. Yhdistelmä alkoi olla jo niin makea, että jopa pekoni kompastui sokerin jalkoihin. Viini maistui hunajaiselta ja täyteläiseltä pannarin kanssa. Ruuan tuhti makeus loivensi reippaasti viinin sokereita, jolloin viinistä tuli hyvin esiin kaikkea hienoa jalohomeista rustiikkisuutta.


Iso määrä pekonia paistuu kätevästi uunipellillä.Testatut viinit:
Kungfu Girl Riesling 2014 (14,99€)
- Hapokas viini Porker-burgerille
Beringer Chardonnay 2013 (10,48€)
- Pirteä, melkein kuiva Chardonnay aperitiiviksi
Beringer Zinfandel Rosé 2013 (9,99€)
- Kuin cherry cola donitsi-burgerin kanssa. Pisteet tälle!
Concannon Livermore Petite Sirah 2012 (17,49€)
- Laatuviinin muheva hilloisuus hukkuu tässä ympäristössä ja muuttuu ruoan sokerien myötä kuivattavan tanniiniseksi.
Château Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos (n. 30€)
- Pannukakku - pekoni - vaahterasiirappi - Tokaji!


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit