Chardonnay - koko maailman rypäle

Kokoonnuimme pienellä porukalla maistelemaan kaikilla viinialueilla kasvavaa Chardonnayta valkoviinien muodossa selvittääksemme millaisia viinityylejä tästä rypäleestä saadaan irti. Siksi valitsimme kuusi, astetta laadukkaampaa, parinkympin Chardonnayta eri puolilta maailmaa.


Faktat:
  • Yksi suosituimmista rypäleistä
  • Alkossa myymälöissä 244 viiniä, joissa Chardonnayta
  • Näistä kuohuviinejä 98, joista samppanjoita 55
  • Tuottaa kylmässä ilmastossa erilaista viiniä kuin lämpimässä
  • Tammikypsytys tuo vaniljan, kerman ja voin aromeja
  • Ruokasuosituksena tyypistä riippuen: ravut, rasvaiset kalat ja gratiinitTäyteläiset juustot, savustettu lohi ja sienet sopivat tyypillisesti Chardonnaylle.


Chablis, Burgundi


Laroche Chablis La Jouchère 2014 (Ranska 19,90€). Pidimme tuoreesta ja raikkaasta Chabliksesta eniten. Tyypilliset terästankeissa kypsytetyt tammettamattomat Chablikset ovat usein hentorakenteisia, mutta teräksisen mineraalisia ja hapokkaita valkkareita, joita sanotaan tyylikkäiksi viineiksi, ja jotka sopivat mm. klassisesti ravuille. Tämäkin oli hapokas ja kirpeä viini, joka nojaa sitruksiin ja omenaan aromimaailmallaan. Todella hieno tyyli, jossa on sitä hentoa Chablis-fiilistä, joka pitää löytää ja hieman kaivaa esiin. Chablis on Burgundin pohjoisia alueita ja siten tätä voi sanoa viileän ilmaston Chardonnayksi.


Casablanca, Chile


Lapostolle Cuvée Alexandre Chardonnay 2013 (Chile 19,95€). Lapostellen pitkän tamminen ja sitruksisen vahva sekä pehmeän hapokas ja runsas Chardonnay on täysin eri tyyliä kuin Chablis, mutta sai hyvin pisteitä raatilaisiltamme. Tämä uuden maailman viini on läheltä Chilen pääkaupunkia Santiagoa, Casablancan viinialueelta, jota viilentää kylmät merituulet. Viinin laadusta kertoo sekin, että se säilyy 10 vuotta pullossa. Tyylikäs tamminen Chardonnay on hieno lajinsa edustaja.


Pouilly-Fuissé, Burgundi


La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2013 (Ranska 21,90€). Palaamme takaisin Burgundiin - sen eteläisempiin osiin Lyonin ja Dijonin välimaastoon, Fuissén kylään. Viini on sopivan hapokas, pistävän sitruksinen ja tamminen. Tammisuus on hyvin hallinnassa. Pidimme tästäkin keskimäärin melko paljon.


Marlborough, Uusi-Seelanti


Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnay 2012 (Uusi-Seelanti 19,99€). Hyppäämme toiselle puolelle maapalloa Marlboroughin viinialueelle Uuden-Seelannin eteläsaaren pohjoiskärkeen. Se on Suomessa maan tunnetuin viinialue, vaikka alunperin siellä ei nähty potentiaalia viininviljelyyn, kun lähes koko muu maa katsottiin viinille hyvinkin sopivaksi. Uuden-Seelannin Sauvignon Blancit ovat kuuluisia ja hämmentävää kyllä, tämä voimakkaasti tammitettu viini maistuu myös Sauvignon Blancille. Tammi, toffee ja vanilja viittaa Chardonnayhin, mutta toisen puoli viinistä on saanut vaikutteita Sauvignon Blancien vihersävyisistä aromeista ja rapsakkaasta hapokkuudesta. Hedelmäisyys on melko raskas. Jos pitää Sauvignon Blanceista, pitää tästäkin. Todella hyvä myös.


Kalifornia


Kendall Jackson Vintner´s Reserve Chardonnay 2013 (Yhdysvallat 19,99€). Yhdysvaltojen Chardonnay Kaliforniasta on myös tammitettu ja mukavan vaniljainen. Viinin raskaan hillomainen hedelmäisyys tuntuu jopa makealta, vaikka viini on kuiva. Erikoinen sokerinen hedelmäisyys (ananas, papaija, mango) löi useimmilla yli, mutta kohtalaisen moniulotteinen tyyli on klassikko omassa maassaan, sillä tämä on ollut Amerikan parhaiten myyvä Chardonnay 23 vuoden ajan.


Limari, Chile


Marques de Casa Concha Chardonnay 2013 (Chile 17,80€). Terävän sitruksinen Casa Concha on pohjoisemmalta viinialueelta Limarista. Se on myös selvästi tammittu ja täyteläisen hedelmäinen. Hyvä, mutta ei erottunut joukosta, koska hapokkuus oli ohuempaa ja vaatimattomampaa.


Opimme, että Chardonnaysta saa hyvinkin monenlaista viiniä. Useimmat Chardonnayt olivat tammitettuja, raskaita ja täyteläisiä ja sopivat hyvin voimakkaille ja savustetuille ruoille. Viileässä Chardonnaysta tulee tyylikkään hapokkaita ja kevyempiä viinejä. Kun Chardonnaysta maksaa 20 euroa, saa myös laatua. Kaikki tämän tastingin viinit olivat todella hyviä. Oli nautinto maistella hienoja Chardonnay-viinejä varsinkin, kun rypäleen arvostus on alamaissa.

Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit