Hummus, Baba Ganoush, Tabbouleh, kanavartaat sekä itäisen Välimeren punaviinit


Israel, muu alkuperämaa, Libanon, Kreikka ja Georgia


Itäisen Välimeren ruoat ja viinit

Itäisen Välimeren upea makumaailma innoitti meitä kokeilemaan alueen viinejä libanonilaisella fiiliksellä tehtyjen ruokien kanssa. Ruoat osoittautuivat herkullisiksi ja suhteellisen helpoiksi valmistaa. Viinien saatavuus puolestaan osoittautui ongelmaksi, koska ensinnäkin Alkon valikoima on kapea ja jokaisesta Alkosta näitä viinejä ei löydy. Tästä syystä suunniteltu turkkilainen Kabatepe Kirmizi jäi testin ulkopuolelle. Testiin päätyi viinejä Israelista, Libanonista, Kreikasta ja jokeripullo Georgiasta korvaamaan turkkilaista.

Tastingin ruoat

Hummus: kikherneitä, seesamitahnaa eli tahinia, sitruunanmehua, valkosipulia, oliiviöljyä. Leivälle tai lisäkkeeksi. Myös Zohan pitää hummuksesta: Zohan hummus scene


Baba Ganoush: munakoisoa, tahinia, sitruunanmehua, valkosipulia, persiljaa, oliiviöljyä. Lisäke.


Tabbouleh: bulguria, tomaattia, kurkkua, punasipulia, minttua, persiljaa, sitruunanmehua, oliiviöljyä.Lisäksi litteää leipää, maustettua riisiä, oliiveja ja kanavartaita.


Kaikki maistetut ruoat olivat samalla raikkaita ja täynnä voimakkaita makuja. Kattaus oli melko kasvispainotteinen, ja varsinkin Tabboulehissa raikkaus korostui. Ruoat tarjoavat kuitenkin melkoisen haasteen niiden kanssa tarjottaville viineille, sillä maut ovat niin voimakkaita ja monimuotoisia.

Tastingin viinit


Halusimme koittaa, miten paikalliset viinit sopisivat alueensa perinteisten ruokien kaveriksi. Historiankirjojen mukaan viininviljely on saanut alkunsa juuri itäisen Välimeren ja Lähi-idän alueelta (ehkäpä jopa Georgiasta), joten luulisi, että tyypit ovat saaneet ruuat ja viinit sointumaan tuhansien vuosien historian pitkässä juoksussa.

Vuosituhansien aikana ja globalisaation myllerryksessä vaikutteet ovat kuitenkin vähitellen sekoittuneet ja huomasimmekin, että osa viineistä muistutti meitä niin eurooppalaisista kuin moderneimmista uuden viinimaailman viineistä.

1. Mount Hermon Red 2013
Muu alkuperämaa, viinitila sijaitsee Golanin kukkuloilla Israelin hallitsemalla alueella Katzrinissa. Etiketissä merkintä Galilea.
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec
10,99 €, tullut myyntiin 16.3.2014 (Ollut myynnissä aiemmin toisella tuotenumerolla)
Keskitäyteläinen, keskitanniininen

Sopivuus ruoille: Sopii ruoille kuin nenä päähän!! Viinin hapokkuus, kirpeät punaiset marjat, runsas hedelmäisyys ja mausteisuus toimivat tarjotun aterian kanssa erinomaisesti ja viini oikein heräsi eloon. Yksinään viini on melkein liian raaka ja pistävä. Viinissä on kevyttä vaniljaisuutta. Olimme samaa mieltä, että tämä oli tastingin parhaiten näille ruoille sopiva viini.Košer-viini tarkoittaa juutalaisen tekemää kosher-säädöksiä noudattavaa viiniä. Merkintä 'K' kertoo tästä tai 'Kosher for Passover' -teksti.


2. Collage Cabernet Sauvignon Petite Sirah 2012
Israel
Cabernet Sauvignon Petite Sirah
13,25 €, tullut myyntiin 7.7.2013
Keskitäyteläinen, keskitanniininen

Sopivuus ruoille: Collage CS on todella mehevän pehmeä- ja runsastuoksuinen, jopa hillomainen. Mieleen tulee ensimmäisenä ylitsevuotavat aussiviinit. Viinin maku ei ole kuitenkaan aivan yhtä täyteläinen, mutta ruokaa se ei kuitenkaan kestä. Viini toimii paremmin yksinään, sillä ruoan kanssa se vaikuttaa todella ryhdittömältä. Sopiva seurusteluviini.3. Chateau Musar
Libanon
Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Grenache ja Mourvèdre
35,90€
Täyteläinen, keskitanniininen

Sopivuus ruoille: Sopii paremmin ranskalaiselle ruoalle kuin libanonilaiselle. Lue oma juttu tästä viinistä4. Tsantali Nemea Réserve 2009
Kreikka
Agiorghitiko
10,99 €, tullut myyntiin 27.1.2013
Keskitäyteläinen, keskitanniinen

Sopivuus ruoille: Tsantalin tyyli on koko kattauksen kummallisin. Siitä on vaikea saada selkää otetta, sillä fiilis on toisaalta mielenkintoinen, mutta toisaalta vähän vastenmielinen. Epäilimme oksidoitumista, mutta emme olleet asiasta varmoja. Joka tapauksessa viinissä oli melko maanläheisiä vivahteita - eivät kovin mielyttävästä päästä. Pölyinen hylätty kartano! Ruuan kanssa viini ei juuri keikuta venettä suuntaan tai toiseen. Ei päätynyt suosikkilistallemme.5. Tbilvino Mukuzani 2012
Georgia
Saperavi (rypäle)
13,99 €, tullut myyntiin 14.10.2012
Keskitäyteläinen, tanniininen

Sopivuus ruoille: Georgialainen jokeriviini ei varsinaisesti ole täysin samalta alueelta ruokien kanssa, mutta toimii silti niiden kanssa hyvin. Viini on pehmeä ja lämmin, mutta maultaan kuitenkin ryhdikäs. Ryhti kantaa hyvin ruokien kanssa ja tekee viinistä oivan lisän aterialle. Kevyen tamminen ja todella runsas Tbilvino on myös helppo ja miellyttävä seurusteluviini.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit