Parsaa ja parsaviinit - Alle kympin El Condor Torrontes Chardonnay

Keväistä herkkua parsaa näkee edelleen markettien hevi-osastolla. Parsakausi jatkuu ainakin toukokuun loppuun - ravintoloissakin. Kiirehdi parsakekkereihin. Kokeile parsaa ja parmesania argentiinalaisen valkkarin kera.

Kaikki Viinikartan parsa-aiheiset jutut ja vinkit löydät täältä:
Parsaviinit - kaikki vinkit


Suolaisella juustolla kuorrutettu parsa käy melkein mille tahansa valkkarille.


El Condor Torrontes Chardonnay

Rypäleet: Torrontés, Chardonnay
Vuosikerta: 2013
Hinta: 9,28 €
Argentiina, Famatina Valley
Katso tarkemmat tiedot Viinikartalta

Keväinen herkku parsa on myös superterveellinen. Se ei juuri sisällä energiaa, mutta on ravinnepitoinen ja täynnä hyviä vitamiineja. Parsa ja viini sopivat yhteen; näkyyhän reseptien yhteydessä Sauvignon Blanceja, Rieslingejä, Chardonnayta ja kuohuviinejä. Sellaisenaan parsa voi toimia huonosti viinin kanssa (muuttaa maun metalliseksi), mutta grillattuna ja/tai sopivilla lisukkeilla tilanne muuttuu täysin. Kokeilimme hyvin yksinkertaista reseptiä: parsaa ja parmesania uunissa. Aivan loistavaa. Parmesanin suolaisuus pehmentää minkä tahansa viinin ja tekee parsan ja viinin yhdistämisen helpoksi. Parmesanilla ryyditetty parsa on mahtava alkupala tai snack, suolaisen rapea pinta, jonka alla mehukasta parsaa - herkkua.

Kokeilimme parsan kanssa argentiinalaista luomuviiniä, joka on lisäksi reilun kaupan viiniä. Kaikki kohdallaan siis. Raikkaan pehmeä ja sopivan hapokas viini on runsaan hedelmäinen. Muscat-tyylinen Torrontes on noussut Argentiinan suosituimmaksi valkkarirypäleeksi ja tuo viiniin eksoottiset hedelmät. Chardonnay lisää viiniin öljyisyyttä tai voimaisuutta sekä runsautta. Kokonaisuus on onnistunut ja toimii hyvin pikkusuolaisen parsan kanssa. Parsan sisältä pursuava mehukas aromikkuus toimii hyvin viinin kanssa ja snackia tekee melkein mieli ahmia. Tämä viini toimii nimenomaan kesäisten ja tuoreiden kasvisruokien kanssa, jossa ruoka käy yhteen viinin hedelmäiseen suutuntumaan. Sellaisenaan seurustellen viini ei toimi täysin optimaalisesti. Omimmillaan se on kasvisruokien, esim. aromikkaan parsan kanssa.


Leivinpaperille kuoritut parsat. Kuoriminen ei ole välttämätöntä. Riippuu vähän kuoren paksuudesta ja mistä tykkää. Mustapippuria ja raastettua parmesania. 7-8 minuuttia uunissa ja upean suolainen ja mehukas snacki on valmis.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit