Sauvignon Blancia joka lähtöön - Tarapacá, Gato Negro, Trapiche, Villa Maria, Mud House, Jackson ym.

Gato Negro SB kiilasi äskettäin Alkon myydyimmäksi valkoviiniksi. Tästä innostuneena päätimme ottaa vertailuun kolme Sauvignon Blancia - halvimman, myydyimmän ja vuoden viinit sarjavoittajan.

Sauvignon Blanc on yksi tunnetuimmista valkoviinilajikkeista. Se on yleensä helposti tunnistettavissa sen hapokkaista ja yrttisistä vivahteista. SB onkin melko konstikas rypäle, sillä sen ominaispiirteet on helppo vetää yli, jolloin viini voi käydä liian hyökkääväksi.

Kuitenkin, jos viinintekijä on tehtäviensä tasalla ja viinin kasvuolosuhteet ovat otollisen aurinkoiset, mutta tarpeeksi viileät, saa SB:stä aikaan aivan erinomaisen viinin. Näitä huippuja on tullut vastaan milloin missäkin tastingissä, joten kokosimme niistä listan tämän sivun loppuun.

Maistoimme ja vertasimme 3 edullista SB:tä:
Alkon halvin SB, Chile, 6,89 €:
Tarapacá Santa Cecilia Sauvignon Blanc 2013
Alkon eniten myyty valkoviini, Chile, 7,28 €:
Gato Negro Sauvignon Blanc 2013
Vuoden viini -voittaja (2008), Argentiina, Mendoza, 7,98 €:
Trapiche Sauvignon Blanc 2013Tarapacá Santa Cecilia Sauvignon Blanc 2013

Jens:
Pitkästä aikaa päästiin taas alle seitsemän euron hintaluokkaan, mikä kyllä käy nopeasti ilmi tästä viinistä. Vaikka tyyli onkin taattua alle seiskan laatua, ei tämä ole kuitenkaan aivan kamala viini. Tuoksu on melko vihreä ja hieman teollisen oloinen, mutta tunnistettavissa helposti SB:ksi. Maku on greippisen hapan ja suuhun jää melkoinen jälkimaku. Aivan kuin olisit syönyt väkevää salmiakkia.

Janne:
Alkon halvin Sauvignon Blanc ei ole lainkaan niin huono kuin hintansa perusteella odottaisi. Tuoksussa on melonia, sitrunaa ja kirpeää omenaa. Maku on hyvin kevyt ja hennon makean hedelmäinen. Hyvin yksinkertainen ja viinillistä runkoa puuttuu. Jälkimaussa on jotain merellistä suolaisuutta tai mineraalisuutta. Kokonaisuutena viinissä ei ole ärsyttäviä piirteitä, mutta se on liiankin helppo. Yksinkertaisiin seurusteluhetkiin.

Tuomio: 2 tähteä
Gato Negro Sauvignon Blanc 2013

Jens:
Gato Negron SB on karvan verran Tarapacáa kalliimpi, mutta ei siltikään hinnalla pilattu (7,3e). Hinta varmasti selittää Gato Negron suosiota, sillä itse viini ei siihen pysty. Viini on hieman lempeämpi kuin ensin maistettu Tarapacá, eli se on sopivan hapokas. Muuten viini onkin suoraan sanottuna valju, eikä siitä löydy mitään ihmeellistä. Alkon ostetuin valkoviini ei uppoa minulle.

Janne:
Maku on kevyt ja siitä löytyy ohuelti pehmentynyttä hedelmää. Kevyt vihreä meloni ja hento omenaisuus pyrkii esiin, mutta aromit jäävät lähes vetiselle tasolle. Ei juuri eroa Tarapacasta, joten suhteellisen vaatimattomilla meriiteillä mennään. Pidin Tarapacaa aavistuksen parempana. Tämäkään ei ärsytä, mutta kokonaisuus on vesittynyt. Hyvin viilennettynä kesälounaalle.

Tuomio: 2 tähteä
Trapiche Sauvignon Blanc 2013

Jens:
Tässä on jo jotain yritystä. Trapiche SB on ehdottomasti kolmikon jännittävin viini. Ei ihme, jos se on pärjännyt jossain kisassa. Maussa on jotain pyöreää täyteläisyyttä, vaikka viini onkin raikkaan hapokas. Tykkään viineistä, joista löytyy monia ulottuvuuksia. Valitettavasti Trapiche jää sekin vähän pintapuoliseksi tuttavuudeksi. Silti ehdottomasti kolmikon ykkönen!

Janne:
2008 tämä viini saavutti kultaa halvoissa Sauvignon Blanceissa Vuoden viinit -kisassa. Tuoksussa hyökkää heti vahva mustaherukan lehti, mikä lupailee hyvää. Vihreää ruohoa ja parsaakin tulee aavistus nenään. Maku on hapokas, vahvan mineraalinen ja lopetus on kivan kirpakan sitruksinen. Lievä kitkeryys ei tunnu kuitenkaan kuuluvan joukkoon. Selvästi vertailun paras viini. Hintaakin on enemmän kuin muilla, 8 euron pintaan.

Tuomio: hieman alle 3 tähteä (pyöristyy kolmeen)Muita huippuja Sauvignon Blanc -viinejä:
1) Villa Maria Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc 2012 >
Sokkotestien kunkku, 20,30€
2) Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc >
Villa Marian pikkupullo, 7,78€
3) Cloudy Bay Sauvignon Blanc >
Cloudy Bay on tyylin ensimmäisiä klassikkoja (The SB), 28,70€
4) Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2012 >
Jackson on joskus vienyt koko potin sokkotestissä, 16,48€
5) Mud House Marlborough Sauvignon Blanc 2012 >
Vuoden viiniksikin valittu, 13,52€
6) Ninth Island Sauvignon Blanc 2013 >
Monin paikoin kehuttu perus-SB, 16,49€
7) Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc 2012 >
Chilen parasta hinta-laatusuhdetta, 9,98€
8) Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc 2013 >
Suomalainen tuottajana ja etiketin taiteilijana, 12,35€
9) Errázuriz Sauvignon Blanc Single Vineyard 2012 >
Hyvä ja tunnettu perus-SB, 13,99€
10) Pouilly-Fumé de Ladoucette 2010 >
Ranskalainen arvoklassikko, 30,99€
11) Petit Bourgeois Sauvignon 2011 >
Hyvä ja kohtuuhintainen ranskis, 11,97€
12) Saint Clair Vicar's Choice 2012 >
Kiitetty SB-kuohari, 14,86€
13) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013 >
Hyvä SB-hana, 33,90€Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit