Raikasta kesäjuomaa Unkarista - St. Stephan's Crown Grüner Veltliner

Viinin tiedot Viinikartalla:
St. Stephan's Crown Grüner Veltliner (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 599427
Hinta: 6,98 €
Rypäleet: Grüner Veltliner
Unkari, Etyek-Buda

St. Stephan's Crown on Alkon ainoa alle 7 euron Grüner Veltliner. Kuivan pirteä ja mausteinen unkarilainen herättää keveällä tyylillään jopa ihastusta, mutta päätyy kokonaisuutena hieman vetiseen jälkivaikutelmaan.

Jens

Grüner tarkoittaa vihreää ja siltä tämä viini todellakin vaikuttaa. Tuoksussa on paljon ruohoista yrttisyyttä, mikä luo stefulle mielenkiintoisen ja laadukkaan vaikutelman. Näitä vivahteita tulee vastaan usein huomattavasti kalliimpia keskieurooppalaisia viinejä nuuhkittaessa.

Viinin maku ei aivan mukaile tuoksun laadukasta vaikutelmaa. Mieleen tulevat taas vihreät asiat, mikä saattaa olla kyllä vain rypäleen nimestä johtuva assosiaatio. Viini on kuivana ihan mukava, mutta siitä puuttuu sen lisäksi jokin tietty ote. Kaipaisin hapokkuuden ja hennon yrttisyyden lisäksi vielä jotain maailmoja räjäyttävää.

Pienistä puutteistaan huolimatta St. Stephan's Crown on mallikas kuiva valkkari. Yksi todella hyvä ominaisuus on se, ettei tämä viini kärsi pienestä lämpenemisestä. Lisäksi tässä valkkarissa on sen verran luonnetta, että se pärjää myös ruokapöydässä. Voisin kuvitella St. Stephan's Crown Grüner Veltlinerin sopivan lähes minkä tahansa grilliruoan kaveriksi. Kokeile ja kommentoi alle, mitä mieltä itse olet!

TUOMIO: Kolme tähteä (3/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Törleyn (tunnetaan mm. suomalaisille tutusta kuoharistaan) tekemä viini Unkarin mannermaisista oloista on harvinaisemmasta Grüner Veltliner -rypäleestä, mikä on piristävä poikkeus halpisviinien sarallamme. Viini poikkeaa rajusti puolimakeista Unkarin sisaruksistaan ja on kelpo esimerkki nykyaikaisesta tuotantotavasta. Kaukana ovat rautaesiripun jäänteet ja pustan öissä häivähtävä Imre Nagyn muisto. Nyt mennään oikein tuoreessa, raikkaassa ja sitruksisessa tyylissä, joka tuo mieleen parhaat itävaltalaiset valkoiset serkkunsa.

Budapestin lähialue on ollut merkittävä viinintuotantoalue, jossa Etyekin kylä on keskiössä. Viileät yöt sopivat hyvin hapokkaalle valkoviinille ja kuohuviineille, kuten Törleyn kupliville tuotteille ja kalkkikivipohjainen maaperä tuo viiniin luonnetta. "Gryyneri"-rypäle on tunnettu etenkin Itävallassa, mutta sitä viljellään myös monissa Itä-Euroopan maissa. Monipuolinen rypäle, monipuoliset viinit.

Tapanin viini (Stephan's) herätti minussa runsaasti odotuksia, koska rypäle on poikkeuksellinen (lue: ainoa) tässä hintaluokassa ja kalliimmat Grünerit ovat menestyneet hyvin vertailuissa. Viinissä on raikas tuoksu. Siinä on vihertävää ruohoa, keveyttä ja kepeyttä. Maku on kuiva, todella pehmeä ja helppo. Pehmeät hedelmähapot kannattelevat kokonaisuutta, miellyttävä konsentraatio, joskin jokin vetinen tuntuma latistaa kokonaisuutta. Hedelmäaromeissa on omenamehua ja sitrusta. Molemmat hentoina. Lisäksi mukana on vaimeita yrttisiä ja valkopippurisia piirteitä, jopa chiliä. Nauttisin nimenomaan hyvässä kaveriseurassa tai huonommassakin. Viini on sen verran kepeä ja pirteä, että se on kesäisellä vihreällä nurmella parhaimmillaan.

TUOMIO: Viinikartan tähdillä 3 tähteä (3/5).

Anna omat tähtesi >Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit