Vappubrunssin ruuat ja viinit

Brunssi on juhlava ja runsas aamupalan ja lounaan välimuoto. Vapunpäivän vappubrunssilla nautitaan makeita ja suolaisia herkkuja, joiden kanssa sopii kulautella kuohuviiniä ja samppanjaa.

Muista ruuan ja viinin yhdistämisen perussääntö: suolaisen kanssa maistuu kuiva kuohuviini, mutta mitä makeampia ruokia tarjotaan, sitä makeampaa viininkin tulisi olla.

Yleensä vapunpäivää juhlitaan pakkaamalla viinit vappupiknikille, mutta jos et halua joutua oikuttelevan vappusään armoille, suosittelemme vappubrunssia sisätiloissa! Brunssilla pöydän voi laittaa vielä vähän koreammaksi kuin piknikillä tai ainakin se on huomattavasti helpompaa.


Brunssi sopii hienosti vapunpäivän kiireettömään tunnelmaan. Monet brunssilla maistuvat ruuat on helppo esivalmistella jo hyvissä ajoin, jolloin itse brunssiaamuna voi ottaa vähän rennommin. Brunssi on myös stressitön vaihtoehto, sillä monet naposteltavat ovat todella yksinkertaisia valmistaa ja niissä epäonnistuminen vaatii jo taitoa.

Jos haluat ottaa varman päälle, valitse vappubrunssille pari erilaista kuohuviiniä, esimerkiksi makeuden mukaan. Me testasimme kolme erilaista kuohuvaa vappusimulaattorissa jo pari viikkoa ennen h-hetkeä. Valintamme olivat laidasta laitaan, jotta löytäisimme viineistä mielenkiintoisia eroja. Lisäksi otimme testiin myös kuohumattoman viinin ja aromatisoidun viinin, jotta kattaus olisi sitäkin monipuolisempi.

Kaiken kaikkiaan jokainen testatuista viineistä sopii brunssipöytään hyvin. Brunssin ruuat ovat yleensä melkoinen makujen sekamelska, josta puuttuu yksi yhtenäinen lanka. Juuri siksi kuohuvat ovat erittäin hyviä brunssijuomia, sillä ne toimivat hyvin erilaisten makujen kanssa. Varsinkin kuivemman pään kuoharit ovat suosikkejamme.

Brunssilla tarjottiin: Galette-vuohenjuustopiiras, espanjalainen perunamunakas, prosciuttoa, pekoni-herkkusienimuffinssit, tomaatti-basilikamuffinssit, parsat parmesaanilla, graavilohi mätikastikkeella, hunajamelonia, rypäleitä, tippaleivät ja mokkapalat. Lisäksi mimosaa eli appelsiinimehua ja kuohuviiniä sekä Mionetto il Rabarbaro -aromatisoitua kuohuviiniä mansikkasoseella terästettynä.

Testin eteläisin viini on samalla myös edullisin kuohuva. Eteläafrikkalainen Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut on todettu Viinikartalla todella laadukkaaksi moneen otteeseen. Vappujuomana roseekuohuviini on mukavan suuri ja täyteläinen toimiakseen brunssilla, mutta silti moniulotteinen ja tarpeeksi kuiva. Aromeista löytyy mansikkaa, vadelmaa ja punaherukkaa hennon paahteisella tvistillä.

Testin pohjoisin viini on yllättävä tuttavuus Kanadasta! Flat Rock Cellars Riddled Sparkling Brut on laadukas tapaus ei niin klassisesta viinimaasta. Harvinaisuus näkyy selvästi hinnassa, sillä vaikkakin viini on taitavasti tehty, löytyy samaa luokkaa olevia kuohuviinejä myös edullisemmista hintaluokista. Omenainen tuoksu, vahva hapokkuus ja erittäin kuiva hedelmäinen maku toimivat kyllä brunssilla ja viinin makua siivittää myös aika tyylikkään paahteiset ja mausteiset vivahteet. Viinistä löytyy hitusen enemmän voimaa kuin Pongráczista, mitä korkean hinnan puolesta sopiikin odottaa.

Kuriositeettina mainittakoon, että Riddled Sparkling -pullo on suljettu kruunukorkilla, mikä lisäsi viinin erikoislaatuisuutta entisestään! Valmistajan mukaan tämä on paras tapa välttää korkkivikoja ja hapen kulkeutumista pulloon.

Täytyy kuitenkin todeta, että kyllä samppanja on aina samppanjaa. Kivasti mineraalisessa ja paahteisessa Feuillatten vakiosamppanjassa laatu ja maun intensiteetti ylitti selvästi muut kuohuviinit, joten se on varma valinta brunssipöytään.

Vappubrunssilla voi tarjota myös roseeviiniä, joka vie ajatukset vahvasti kesää kohti. Makeahko Loiren Anjousta tuleva rosee on ollut suosittu ja kepeätyylinen, vaikka alue onkin siirtymässä kuivempiin viineihin. Rose d'Anjou on mahtava seurusteluviini, josta on helppo pitää. Ja tämän viinin pieni makeus tuntuu sopivan täydellisesti vappupöytään.

Galetten vuohenjuusto on klassinen pari kuivalle kuohuviinille ja etenkin samppanjasta löytyi sille täydellinen pari.


Rapukakut ja muffinssit ovat suosittuja mm. Amerikassa. Meillä muffinssit olivat suolaisia versioita. Vihreä parsa on tyylikäs herkku ja se viihtyy loistavasti mineraalisen samppanjan seurassa.


Graavilohi ja mätikastike tuo pöytään suomalaisuutta. Lisäksi voisi olla sillejä.


Väriä pöytään taas tuo hieno roseekuohuviini Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut (15,99€) ja Loiren hieman makeahko roseeviini. Tätä roseeta ei Alkosta löydy, mutta vastaava olisi Rémy Pannier Rosé d'Anjou (11,58€). Lisäksi tämän vuoden uutuus Mionetto il Rabarbaro (7,23€) käy makeille jälkiruuille, kuten tippaleivälle ja mokkapaloille. Me kokeilimme onnistuneesti tätä raparperiaromista kuoharia mansikkasoseen kanssa aperitiivina.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit