Barolo maistuu vasta-alkajallekin

Suomalaisista sanotaan, että Veneton amaronea on opittu juomaan, mutta Piemonten kuuluisat viinit, kuten barolo, ovat jääneet lapsipuolen asemaan. Kaveriporukan mökkireissulla viime syksynä barolo kuitenkin veti pisimmän korren kovassa seurassa.

Kun kaveriporukka lähtee mökille, täytyy juomienkin olla asianmukaisia.
Terrazas de los Andes Malbec 2014 (25,31 €)
Matsu El Viejo 2014 (33,31 €)
Rivetto Barolo Serralunga d'Alba 2011 (46,35 €)

Mökille ja paljuun

Lähdimme mökille Keski-Suomeen vanhalla kaveriporukalla. Viinejä on näillä reissuilla toki nautittu aiemminkin, mutta tällä kertaa halusin tarjota kavereilleni elämyksen laadukkaampien viinien parissa. Matkaan lähti varsin tasokkaita punaviinejä, argentiinalaista malbecia, espanjalaista tempranilloa Toron viinialueelta sekä Piemonten King of Wines eli barolo.

Näin mökillä viiniä juodaan luonnollisesti laadukkaan lihan seurassa, mutta kun paljuun mennään, taidan minä olla ainoa, joka jatkaa viinien parissa. Muuten maistuu kalja. Silläpä halusinkin nähdä, miten viinien suhteen tavallaan vasta-alkajille maistuisi barolo, johon itse olen niin kovin tykästynyt. Mietin etukäteen, vaikuttaisiko barolon ohuempi värisävy lopputulokseen, sillä viini voisi vaikuttaa päällisin puolin muutenkin ohuelta.

Kun raskaan työviikon jälkeen pääsee vihdoin viikonlopun viettoon ja mökki järven rannalla alkaa kajastamaan horisontissa, silloin alkaa musiikin volyymit kohoamaan.


Ja jo palju lämpenee...

Runsaita punaviinejä ja grillattua lammasta

Lampaan fileet ja karitsan kareet saivat maustua ensin muutaman tunnin ennen grillausta. Päätimme käyttää valmistukseen pallogrilliä, jossa hehkuvat hiilet tuottavat lihaan sopivasti savuaromia.

Kun lihat oli grillattu, viinit maistettiin ensin sellaisenaan ja pisteytyksen jälkeen testattiin vielä ruoan kanssa.

Marjainen, mausteinen, vegetaalinen

Argentiinalaista malbecia usein kehutaan, kun puhutaan hyvistä punaviineistä. Vertailussamme viimeiseksi jäänyt Terrazas de los Andes Malbec ei kuitenkaan saanut juurikaan pisteitä kahdesta syystä. Ensinnäkin helmasyntinä tässä viinissä maistui eteläamerikkalaisissa (usein Chile) punaviineissä aika useinkin tavattava vihreys eli vegetaalinen aromi, mikä voi viitata tuotannon laatuongelmiin. Tämän huomasi kaikki maistajat.

Pientä vihreää yrttisyyttä voisi pitää ihan hyvänä ominaisuutena, mutta tämä kasvismaisuus viittasi enemmän vihreään paprikaan ja sammaleeseen. Ja niistä ei pidetty. Ja toisekseen tästä malbecista ei löytynytkään toivottua täyteläisyyttä tai aromikkuutta. Viiniä kuvattiin helpoksi, jopa mehumaiseksi, mikä on selvästi huono arvio tässä hintaluokassa.

No, tasapuolisuuden nimissä on mainittava, että kyllä sieltä aromeista pystyi erottamaan tummaa marjaisuutta, mausteisuutta ja hivenen kiinnostavaa maanläheisyyttäkin, mutta kokonaisuus ei onnistunut sytyttämään näin kovaluokkaisessa seurassa.

Erittäin täyteläinen, tamminen

Toron viinialueella Luoteis-Espanjassa tuotetaan kiinnostavia punaviinejä. Matsu El Viejo kirvoittikin jo parempiin arvioihin ja tuli vertailussamme hopealle. Sen täyteläisempi luonne sai aikaan myötäileviä nyökytyksiä. Matsu El Viejo on 'kasvokuvaviinisarjan' kypsynein tapaus yli 100-vuotiaista viiniköynnöksistä.

Matsussa on myös mukavasti tanniineja sekä pitkä jälkimaku. Tammisuus ilmenee toffeena ja vaniljana. Tanniinit pehmenivät hyvin lihan seurassa ja ruokaviininä se oli erinomainen ja tasapainoinen tapaus. Yksi henkilö valitsi tämän parhaaksi näistä kolmesta viinistä.

Roteva, hapokas, aromikas, moniulotteinen

Erittäin tanniinisesta Nebbiolo-rypäleestä tehty Rivetto Barolo Serralunga d'Alba sai selvästi parhaat arviot. Barolossa oli marjaisuutta, raikasta hapokkuutta, selvästi nahkaisuutta ja reippaasta tanniinisuudesta johtuen se oli kuivin näistä viineistä. Barolo on ryhdikäs ja aromikas viini, joka maistui sellaisenaan ja lampaan kanssa se muodosti todella vahvan liiton.

Tämä barolo on tehty Serralunga d’Albassa, missä myös Jyrki Sukulan baroloa Sukula Barolo Meriame tuottava tila sijaitsee. Sukulan barololla on Alkossa hintaa mukavat 90 euroa, mutta halvemmallakin baroloja saa.

Barolo on siitä ihmeellinen viini, että sillä on erinomainen kypsymispotentiaali, jopa niin, että sitä oli tapana kypsyttää vuosikymmeniä. Nykytyylinen barolo on juomakelpoista muutamassa vuodessa, mutta halutessaan sitä voi kellaroida. Kypsyminen tuottaa viiniin kiinnostavan kompleksisia aromeja.

Barolo on kuivakan tanniininen, mutta myös runsaan aromikas viini. Vastoin odotuksia viinilliset vasta-alkajat äänestivät sen parhaaksi. Sokkomaistelussa se päihitti lähes saman hintaryhmän argentiinalaisen malbecin ja espanjalaisen tempranillon.

Pienessäkin hiiligrillissä tulee aivan mahtavaa lammasta. Tässä grillataan suomalaista karitsan karetta ja uusiseelantilaista lampaan sisäfilettä. Pieni hiiltyminen ei haittaa.


Viinit testattiin ensin sokkona sellaisenaan ja lopuksi ruoan kanssa.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit