F**cking Merlot - Sideways-elokuvassa parjattu rypäle sokkotestissä

Merlot on yksi suosituimmista punaviinirypäleistä. Sen pehmeä, vähätanniininen ja täyteläinen tyyli tekevät siitä helposti lähestyttävän viinin, niin nautiskeluun kuin ruuankin kaveriksi. Päätimme testata kolme eri hintaluokan merlot'a ja selvittää kuinka voimakkaasti viinin hinta vaikuttaa sen laatuun.

Merlot

Merlot on iänikuinen rypälelajike, joka on kotoisin klassisesti Ranskan Bordeauxista, missä sitä on totuttu sotkemaan yhteen ainakin toisen klassikon cabernet sauvignonin kanssa. Nykyään merlot on levinnyt ympäri viinimaailmaa ja se sopeutuu erilaisiin olosuhteisiin melko hyvin. Merlot jopa hyötyy hieman viileästä ilmastosta, missä sillä on aikaa kypsyä rauhassa.

Tyyliltään merlot on runsas ja kypsän hedelmäinen. Usein merlotista löytyy selkeitä luumuvivahteita ja muita tummia marjoja. Koska merlot on melko ouhutkuorinen rypäle, ovat siitä tehdyt viinit usein melko vähätanniinisia.

Halusimme selvittää vaikuttaako viinin hinta sen laatuun niin paljon, että voisimme sokkona maistamalla erottaa erihintaiset viinit. Lopputulos oli melkoinen yllätys, sillä testikolmikosta ei erottunut yhtään selkeäsi huonolaatuista yksilöä.


Testatut viinit:
Villa Anna Merlot, Italia, Veneto, 6,88 €.
Santa Julia Merlot Reserva, Argentiina, Mendoza, 9,99 €.
Carpe Diem Merlot, Bulgaria, 10,99 €.


Tuoksu

Jens: Viinikolmikosta yksi erottuu muista jo tuoksun perusteella. Tämä lämmin ja maanläheinen tuoksu on enemmän minun mieleeni, kuin verrokkien ylitsevuotavan voimakkaat ja päällekäyvät aromit. Jälkikäteen tarkasteluna suosikikseni paljastuukin testin halpis, eli Villa Anna, jonka italialaiset juuret välittyvät selkeästi sen tuoksusta.

Janne: Villa Anna on värisävyltään rusehtava ja ohut, jonka tuoksussa on ohuelti marjaisuutta, rusehtavan nahkan ja paahteisuuden aromeja. Aika yksinkertaisessa muodossa tosin. Santa Julia taas tuntuu olevan jo tuoksun perusteella eri maata, tuhti ja täyteläinen. Carpe Diemin osalta tuhtius jatkuu ja väkevöityy - makean mausteiset aromit suorastaan tunkevat nenään.

Maku

Jens: Sama asetelma jatkuu viinejä maistettaessa. Yksi erottuu joukosta positiivisesti juuri keveytensä vuoksi. En tällä kertaa syty bulgarialaisen Carpe Diemin järkälemäiseen täyteläisyyteen, enkä etenkään Santa Julian tanniiniseen hapokkuuteen. Santa Julia on kaiken lisäksi todella epätasapainossa, sillä sen tuoksu on oikein jykevä, mutta maku jää lopulta vaisuksi. Oma lempparini on tälläkin saralla Villa Anna.

Janne: Villa Anna on kevyt seurusteluviini, mutta yllättää tyylillään positiivisesti. Se on lämmin ja miellyttävä, josta löytyy kypsiä hedelmiä ja marjoja. Santa Julia on tanniininen ja tumma, mustaviinimarjaa, tuoretta luumua ja karhunvatukkaa. Hapahko maku jättää hieman kiereän ja tylyhkön loppuvaikutelman. Carpe Diem on maultaan selkeän alkoholinen ja yhtä luumuhilloinen kuin joulutorttu. Voittaa minut tuhdilla paketillaan puolelleen.

Käyttötarkoitus

Jens: Sokkomaistelun lopputuloksena nimesin Villa Annan ehdottomaksi suosikikseni tästä kolmikosta. Se sopii parhaiten mukavaan seurustelukäyttöön ja satunnaiseen nautiskeluun. Kahta muuta lähtisin mielummin parittamaan ruoan kanssa, sillä yksinään ne ovat hieman liian tuhteja omaan makuuni.

Oli virkistävää huomata, että ilman hinnan ja muiden ennakkotietojen asettamia oletuksia valitsin vahingossa suosikikseni vertailun halvimman juoman. Halpa hinta ei siis aina tarkoita heikkoa laatua! Kannattaakin kokeilla rohkeasti kaiken hintaisia viinejä, saatat tehdä löytöjä.

Janne: Villa Anna on yllättävän hyvä seurustelujuoma ja edulliseen hintaan (kyykkyhinta) nähden varsin mainio ostos. Sopii pasta bologneselle. Santa Julia on kympin hintaista perusmerlottia, joka ei erityisesti yllätä eikä säväytä. Vaatii jonkin lihapadan, kuten stifadon seurakseen. Carpe Diem on myös hyvä ruokaviini tummalle lihalle. Kokeile myös juustojen kanssa. Minulle tästä tastingistä selvisi, että vaikka halpisviinit ovat usein tyyliltään keveitä, se ei tarkoita, että ne olisivat huonoja. Sokkotesti kertoo totuuden siitä, mihin ennakkoluulot antavat leimansa: sokkona edes viinien huippuasiantuntijat eivät aina erota halpaa kalliista.

Tuomio:

Villa Anna Merlot: 3 tähteäSanta Julia Merlot Reserva: 3 tähteäCarpe Diem Merlot: 3 tähteä"I'm not drinking any fucking Merlot"
Jack: "If they want to drink Merlot, we're drinking Merlot."
Miles: "No, if anyone orders Merlot, I'm leaving. I'm not drinking any fucking Merlot!"


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit