Chateau Musar 2005 - Libanonin huippuviini testissä

Kaiken hypetyksen ja hehkutuksen perusteella Châteu Musar on viini, jota pitäisi maistaa ainakin kerran elämässään. Libanonilainen huippuviini on kyllä jo ideanakin niin mielenkiintoinen, että pakkohan tätä oli kokeilla!

Testasimme Musaria baba ganoushin, hummuksen, tabbouleh-salaatin sekä kanelilla ja kardemummalla marinoitujen kanavartaiden kanssa.



Testissä oli muitakin itäisen Välimeren viinejä, joista enemmän seuraavassa jutussa.


Musarin nimi on ollut huulillamme viime aikoina todella paljon. Tämä ikoni nousee usein esiin ainakin viinibloggaajien keskusteluissa, mutta vuodenvaihteessa nimi levisi kulovalkean tavoin läpi koko viinimaailman. Libanonilaisen viininvalmistuksen nokkamies ja Musarin innovatiivinen viinintekijä Serge Hochar menehtyi tapaturmaisesti lomaillessaan Meksikossa. Hän oli johtanut viinitilaa vuodesta 1959.

Viinivelhon kuolemasta kuultuamme halusimme ehdottomasti ottaa Musarin mukaan suunnittelemaamme itäisen Välimeren katsaukseen. Musaria on saatavilla Alkosta, mutta vain tilausvalikoimasta.


Vuodesta 1979 asti hypetetyn Musarin saa Alkon tilausvalikoimasta hintaan 35,90 €


Châteu Musarin ikonisella maineella on vahvat perusteet. Viinin rypäleet ovat vuosittain vaihteleva sekoitus ranskalaisia lajikkeita (Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Grenache ja Mourvèdre) ja viini tuotetaan täysin luonnollisesti rypäleen pinnalla kasvavien villihiivojen avulla. Viini saa myös ikääntyä kaikessa rauhassa niin betonitankeissa, tynnyreissä kuin pullossakin ennen kuin se lasketaan markkinoille ja Musarille lupaillaan hyvää ikääntymispotentiaalia. Villihiivat ovat ilmeisen arvaamattomia, koska "villiintyessään" ne lähes aina pilaavat viinin maun. Toisaalta ne saavat aikaan viiniin erityispiirteitä, josta Musar nimenomaan on kuuluisa. Musarin luonnollisuutta vähentää vain lisätty sulfiitti, mitä lähes kaikissa Alkon viineissä on säilöntäaineena.

Villien menetelmien vuoksi Musarin vuosikerrat saattavat erota toisistaan huomattavasti ja mitä vanhempi pullo on, sen kehittyneempi viini on. Maisteluun päätyi, Musarin mittapuulla, uunituore vuosikerta 2005. Kaiken hypetyksen ja jännittämisen jälkeen viini osoittautui erittäin helposti lähestyttäväksi: täyteläinen, mutta tanniineiltaan suunmyötäinen.

Makumaailma on tiukan marjainen (puolukkaa, punaisia marjoja), mutta silti mukavan pyöreä aavikon mineraalisuudella ryyditettynä. Viinistä löytyy pientä funkkia, joka ilmenee mausteisuutena ja maanläheisinä tummina vivahteina, mutta mitään tarinoista ja huhuista tuttua överirustiikkisuutta ei löydy. Näiden aromien voimakkuus voi vaihdella paljonkin vuosikerrasta riippuen.

Vaikka viini on Libanonista, löytyy siitä paljon ranskalaisia vaikutteita. Tämän vuoksi meille ei ollut suuri yllätys, että itäisen Välimeren mausteiset ruuat ottivat Musarista kovan yliotteen eikä täydellistä matchia syntynyt. Musari on ehdottomasti mainio ruokaviini, mutta uppoaa paremmin juuri ranskalaistyyppisen ruuan kanssa. Sieltähän Ranskastahan Serge Hochar oli oppinsa hakenut - Bordeaux'sta.


Tabbouleh eli Bulgur-salaatti


Chateau Musar (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tyyppi: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Grenache ja Mourvèdre
Hinta: 35,90 €
Alkoholi: 14,0%
Vuosikerta: 2005
Alkuperämaa: Libanon, Bekaanlaakso, 25 km Beirutista



Pitkä dekantointi eli ilmaus on suositeltavaa tälle viinille. Aukeaa hitaasti.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

  1. "Musarin luonnollisuutta vähentää vain lisätty sulfiitti, mitä lähes kaikissa Alkon viineissä on säilöntäaineena."

    Mielenkiintoinen kommentti, sillä Musarhan on tunnettu juuri varsin naturaalina viininä. Sulfiitteja käytetään talolla lähinnä viinitarhoilla Oidiumin torjunnassa, itse viiniin ei yleensä lisätä sulfiitteja ollenkaan - korkeintaan pullotusvaiheessa haastavampien vuosikertojen kanssa. Koska viiniä myös yleensä haudotaan n. 8 vuotta ennen markkinoillelaskua, on todennäköisesti viinistä löytyvien sulfiittien määrä käytännössä olematon.

    Toisin sanoen, Musar on helposti yksi Alkon valikoiman ns. naturaaleimpia viinejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos asiaa tuntevasta tarkennuksesta. Lähinnä tuo kommentti viittasi siihen, että Alkon valikoimaan on ilmestynyt pikkuhiljaa tuotteita, joihin ei ole lisätty sulfiitteja, mistä syntyy helposti mielikuva sulfiitittomuudesta. Sulfiitteja kuitenkin esiintyy luontaisena viineissä. Mutta joo, hyvä tietää, että Musar on myös tämän suhteen hyvinkin naturaali.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit