Argentiinan Malbecit: Alamos, Zuccardi Concreto ja Trapiche

Punaviinit maistuvat talvikaudella ja argentiinalainen malbec on meillä suosittu pakkassään lämmittäjä. Maistoimme kolme kuuluisalla Mendozan viinialueella tehtyä malbecia, joista yhdelle on povattu Argentiinan viinimaailman tulevaisuuden suunnannäyttäjän asemaa.

Tastingia varten hankimme kolme malbec-viiniä Mendozasta, Argentiinasta. Viinien hintaluokat ovat vasemmalta lukien 10€, 30€ ja 30€

Argentiinan malbecien uusi aalto on betonitankki

Malbec on alun perin kotoisin Ranskasta, missä sitä on perinteisesti käytetty sekoitteena muiden paikallisten rypäleiden kanssa. Argentiinaan Malbec on sopeutunut erittäin hyvin ja sitä on aina arvostettu ihan omana lajikkeenaan - aina kansallisrypäleeksi asti. Tätä nykyä tumma argentiinalainen malbec onkin koko viinimaailman tuntema käsite, jota kulautellaan vuosittain miljoonia litroja. Alkostakin on saatavilla yli 40 malbec-lajikeviiniä eli pelkästään Malbecista tehtyä viiniä.

Argentiinalainen malbec on tyypillisesti suuri ja hilloinen viini, joka kypsytetään mukavan pyöreäksi tammitynnyrissä. Loppuvuodesta 2018 Alkoon ilmestyi mielenkiintoinen uutuus, Mendozan malbec, joka ei ole tammea nähnytkään. Zuccardi Concreto on muista tuottajista poiketen kypsytetty munanmuotoisisssa betoniastioissa. Tällä halutaan korostaa viinin ominaispiirteitä, eikä haluta hukuttaa niitä tammen pyöreyden alle. Tällaista uutuutta oli tietysti päästävä maistamaan. Samalla otimme vertailun vuoksi testiin myös kaksi perinteisempää Argentiinan malbecia.

Viinikartan tyylin mukaan halusimme testata viinit paikallisten makujen kanssa. Argentiinan ruokakulttuuri on kovin lihapitoinen, joten pöytään katettiin lihaa monessa muodossa. Tammisen rotukarjasta paistetut sisäpaistiviipaleet saivat kaverikseen perinteisen argentiinalaisen chimichurri-kastikkeen. Illan jännittävin ruokalaji oli ehdottomasti itse tehdyt makkarat, joissa ei mausteita säästelty. Jutun lopusta löydät makkarareseptin.


Alamos Malbec

Kontrolliryhmän ensimmäinen edustaja on Alamos Malbec. Tämä on hyvin tyypillinen hilloinen argentiinalainen, joka uppoaa täällä pohjolan viinimarkkinoilla kuin häkä. Alamos on Alkon hinnaltaan vain hieman yli kympin, mikä myös avittaa hyvää menekkiä. Alamos on kuitenkin myös laadultaan varteenotettava viini, joka mielestämme peittoaa mennen tullen saman hintaluokan chileläiset kilpakumppaninsa.

Sellaisenaan Alamos on mukiinmenevä punaviini, jonka pehmeä maku miellyttää varmasti monia. Kun viini saa hengittää hetken, alkavat tammen tuottamat vaniljaiset aromit puskea esiin todella voimakkaasti. Viini on myös erittäin marjainen! Tuoksusta löytyy vivahteita luumuhillosta mansikkaesanssiin. Ruuan kanssa tämä on kuitenkin kolmikon heikoin esitys. Viinistä ei löydy tarpeeksi ryhtiä ruuan mausteille, eikä tarpeeksi terää leikkaamaan lihan makuja.


Trapiche Terroir Series Finca Suarez Malbec

Kontrolliryhmän toinen edustaja on jo hieman varttuneempaan ikään ehtinyt Trapiche Finca Suarez Lastra Malbec vuodelta 2010. Tämä on perinteinen ja laadukas suuri malbec, jolta uskaltaa odottaa paljon. Viini on suurin piirtein samaa hintaluokkaa Concreton kanssa, joten vertailuasetelma on mielenkiintoinen. Tätä nimenomaista viiniä ei kannata tähyillä Alkon ylähyllyltä, mutta täysin vastaava tuote, Terroir Series -sarjan uusi tulokas Trapiche Terroir Series Finca Coletto Malbec 2014 on löytynyt Alkosta vuoden 2018 kesästä lähtien ja vieläpä samaan hintaan 29,90€. Kyse on periaatteessa samasta viinistä, se tulee vain eri tarhalta.

Trapiche täyttää odotukset täysin! Jo pelkkä tuoksu on huumaavan suuri, tumma ja vivahteikas. Siitä löytyy nahkaa, sikarilaatikkoa ja hiven kosteaa multaisuutta. Pehmeän pyöreässä maussa huomaa selvästi, että viinillä on ikää! Maku on konsentroitunut miellyttävän täyteläiseksi ja siitä löytyy paljon syvyyttä. Ruuan kanssa maku muuttuu entistä hedelmäisemmäksi, mutta suuri täyteläisyys ei oikein istu hienoimpien makujen kanssa. Mitä enemmän ruuassa on mausteita, sen paremmaksi yhdistelmä kuitenkin muuttuu.


Zuccardi Concreto Malbec

Concreto on taas aivan eri maata. Vaikka tuoksussa on samoja piirteitä kuin kahdessa muussa, ovat ne selvästi hiljaisempia. Kireä tuoksu on tummaakin tummempi ja mieleen tulee jopa hiilen vivahteita. Maku on todella hapokas ja kuiva! Viinin hengitellessä aikansa, alkaa maku kehittyä avoimemmaksi, eikä suuhun enää jää kuivan jauhoista suutuntumaa. Viinistä löytyy samanlaista marjaisuutta kuin Trapichesta, mutta vivahteet ovat selvästi puhdaspiirteisempiä. Viinistä löytyy mielenkiintoista mausteisuutta, mutta se ei ole ylitsevuotavan vaniljainen, kuten Alamos.

Ruuan kanssa Concreto herää eloon! Etenkin nopeasti paistetun naudan ja perinteisen chimichurri-kastikkeen kanssa tämä viini on loistava yhdistelmä. Viinistä löytyy tarpeeksi happoa leikkaamaan lihan jäntevyyttä ja tarpeeksi sisältöä kestämään mausteiden vaikutuksen. Viinin maku vain voimistuu ruuan kanssa, kun taas verrokkiviinit laimenevat. Concreto osoittautuu ennen kaikkea ruokaviiniksi.

Tyylikäs ja elegantti Concreto on mukava uutuus Etelä-Amerikan viinikartalle. Puhdaspiirteinen tyyli muistuttaa arvostettuja eurooppalaisia makuja. Viinin hinta on kuitenkin melko korkea ja samaan hintaan on saatavilla paljon laadukkaita viinejä. Etelä-Amerikan kontekstissa Concreto on hintansa arvoinen, mutta suuremmassa mittakaavassa ei. Toivottavasti tammeton tyyli alkaa ottaa tuulta alleen, jolloin myös hinta ja saatavuus paranevat.

Ruuat ja reseptit

Sisäpaistiviipaleita ja chimichurria


Polentaa ja tomaattikastiketta


Sisäpaistiviipaleet paistetaan nopeasti noin minuutissa. Maustetaan suolalla ja pippurilla.


Chimichurri on klassinen eteläamerikkalainen yrttinen kastike grillatulle tai paistetulle lihalle. Kastikkeen voi myös soseuttaa.

Chimichurri verde
Ainekset:
  • Oliiviöljyä
  • Puna- tai valkoviinietikkaa
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Sokeria
  • Valkosipulia
  • Mieto punainen chili
  • Kevätsipulia
  • Yrttejä, kuten persiljaa ja korianteria
  • Ripaus juustokuminaa
Valmistus:
  • Pilko ainekset.
  • Lisää maun ja koostumuksen mukaan etikka, öljy ja mausteet.
  • Soseuta halutessasi.
  • Anna maustua ja tarjoile lihan kanssa.


Valmistimme itse tehdyt makkarat ilman suolta, katso alta miten se käy.

Itse tehdyt suolettomat makkarat
Ainekset:
  • Porsaan kassleria
  • Rasvaisia sian kylkiviipaleita
  • Savupaprikaa
  • Valkosipulijauhetta
  • Mustapippuria
  • Chilijauhetta
  • Juustokuminaa
  • Jauhettua korianteria
  • Kuivattua basilikaa
  • Suolaa
  • Loraus punaviiniä
Valmistus:
  • Jauha liha lihamyllyssä kerran. Lopputulos on jauhelihaa.
  • Lisää kuivat mausteet lihan joukkoon ja jauha toiseen kertaan. Lopputulos on tarttuvaa massaa.
  • Lisää halutessasi punaviini ja sekoita massa tasaiseksi.
  • Muotoile massasta makkaroita sopivan kokoisen leivinpaperin päälle.
  • Kierrä leivinpaperi makkaran ympärille ja pyöräytä paperin päät kiinni. Massan koostumus pitää pötkön hyvin kasassa.
  • Kääri pötköt vielä folioon niin, etteivät nesteet pääse valumaan ulos.
  • Esikypsennä keraamisessa vuoassa noin sata-asteisessa uunissa 45 minuuttia.
  • Ota makkarat paperista. Massa on kovettunut ja makkaroihin on helppo paistaa pannulla paistopinta.


Herkullinen polenta ja tomaattikastike tarjolla.

Polenta
Ainekset:
  • Polenta-ryynejä
  • Kasvislientä
  • Öljyä
  • Suolaa
  • Parmesaania raasteena
Valmistus:
  • Keitä ainakin 4dl kasvislientä.
  • Lisää 2dl polenta-ryynejä.
  • Kun puuro tiivistyy, lisää vettä tai kasvislientä sen verran, että saat puurosta samanlaista kuin perunasose on.
  • Hauduta muutama minuutti ja lisää loraus öljyä.
  • Viimeistele polenta parmesaaniraasteella, joka sekoitetaan joukkoon.
  • Lisää suolaa tarvittaessa.


Tomaattikastike
Ainekset:
  • Tölkillinen kokonaisia tomaatteja
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • Sipulia
  • Oliiviöljyä
  • Tuoretta basilikaa
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Sokeria
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
Valmistus:
  • Hauduta hienonnettua sipulia öljyssä.
  • Lisää tomaatit ja töki rakenne rikki.
  • Lisää tomaattipyree, hienonnettu basilika ja pippuri.
  • Hauduta muutama minuutti.
  • Mausta suolalla ja sokerilla niin, että kastike on hieman makeaa.
  • Lisää sitruunanmehu ja etikka.
  • Soseuta


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit