torstai 15. syyskuuta 2016

Bandol Rosé, kanasalaatti ja hummusta

Elokuun puolella pääsimme vielä kesän viimeisiin fiiliksiin provencelaisen roseeviinin kanssa. Laadukkaat ja kuivat roseeviinit ovat hienoja ruokaviinejä, sopivat nautittavaksi varsinkin salaattien kanssa.

Provence on tunnettu roseeviineistään ja Bandolin alueen roseeviini on arvostetuimpia roseita. Tämä Bandol (2012) oli Viking Gracelta.


Roseeviini ja Bandol
  • Kausiluonteista roseeta nautitaan etenkin kesäisin.
  • Sadonkorjuusta suoraan kulutukseen on tarkoittanut usein heikkoa laatua.
  • Roseen suosio on Suomessa jatkuvasti kasvanut.
  • Roseen kulutus on siirtymässä ympärivuotiseksi.
  • Laadukkaitakin roseita tehdään, Provencen Bandol on arvostettu alue.
  • Provencessa viinintuotannosta 4/5 on roseeta.
  • Bandolin kalastajakylä sijaitsee Marseillen ja Toulonin välissä.
  • Alueen ilmasto sopii erityisen hyvin Mourvèdre-rypäleelle.
  • Bandolissa Mourvèdresta tehdään punaviinejä ja roseita (vähintään 50% sekoituksessa).
  • Muita Bandolin roseiden rypäleitä ovat Cinsault ja Grenache.
  • Ranskalaiset roseet, Bandolin roseet


Bandolin rosee ja kanasalaattia


Jos roseilla onkin ollut heikkolaatuisen viinin maine, Bandolissa on pyritty laatutuotantoon myös roseissa. Alkoon Bandolin roseita tulee keväällä toukokuun tienoilla, yksi tai kaksi. Tällä hetkellä myynnissä on kaksi roseeta, toinen tilausvalikoimassa. Bandolin roseet ovat hinnaltaan useimmiten 20 euron tuntumassa. Ne ovat kuitenkin huomattavasti kiinnostavampia roseita kuin monet muut. Mineraalisuus, yrttisyys (timjami ja rosmariini) ja mausteisuus tekevät niistä helposti välimerelliselle ruoalle sovitettavia; sanotaan, että valkosipuli ja roseeviini ovat erityisen hyvä yhdistelmä.

Klassiseen tyyliin kuuluu usein kevyen marjainen aloitus, joka ei vielä välttämättä tee vaikutusta. Pitkä maku kuitenkin kasvaa maistellessa yrttiseksi ja mausteiseksi kokonaisuudeksi, jonka sopiva ruoka suorastaan saa lentämään ja suut hymyilemään. Kana ja salaatit ovat Bandolille hyviä yhdistelmiä. Kun maustoimme hummus-kanasalaatin kanelilla, sitruunalla ja valkosipulilla, asettuivat viinin ja ruoan aromit täydelliseen sopusointuun.

Oli kiva palata vielä kesäisiin tunnelmiin, mutta syksy saapuu punaviineineen. Seuraavaksi otammekin arvioitavaksi yhden klassisen espanjalaisen.

Huom! Jos Bandolia ei ole Alkosta saatavilla, kokeile sen sijaan esimerkiksi tätä hyvää provencelaista roseeta.

Tämä maistuva kanasalaatti on saanut vaikutteita monista välimerellisistä keittiöistä. Mausteina on käytetty kanelia, valkosipulia ja sitruunaa. Salaatin kesäkurpitsa ja paprika tuo mieleen provencelaisen Ratatouillen. Lisäksi tarjotaan appelsiinilla maustettua hummusta.


Kuvat: Viinikartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti