Ranskalainen sipulikeitto ja viinisuositukset

Ranskalainen sipulikeitto Soupe à l'oignon on helppo valmistaa. Vaikka juuri nyt sataa vettä tai vedensekaista räntää, eiköhän pakkanen vielä tänä talvena puraise. Kylmänä talvi-iltana hiihtolenkin jälkeen maistuu sipulikeitto ja hyvä ranskalainen valkoviini.

Lopputulos on yksinkertainen, mutta ah niin maukas. Ja täyttävä. Keitossa yhdistyy juusto, paahdettu leipä, sipuli, valkoviini, lihaliemi ja voi. Runsas sipuli kuulostaa terveelliseltä, mutta eläinrasvan määrä ei niinkään; keitossa saat haavat ja voiteet samalla kertaa.



Me testasimme soppaa ja sylvaneria, Alsacen tasapainoista ja aika helppoakin valkoviiniä. Yhdistelmä kuitenkin rokkasi!


Keitto viimeistellään uunissa paahtoleipien kanssa. Päälle raastettu juusto kannattaa olla jotain aromikasta juustoa, kuten ranskalaista Gruyèrea tai Emmentalia.


Liemeen antaa makua ja täyteläisyyttä lihaliemi, valkoviini ja voi.



Sipuliksi käy tavallinen sipuli ja valkosipuli. Kuullota öljyssä ja voissa.


Pakkaspäivien täydellinen talviruoka on ranskalainen sipulikeitto. Viiniksi käyvät esimerkiksi:

Beaujolais Nouveau, Ranska, Burgundi, 9,96€ (saatavissa maaliskuulle)
Klassikkovalinta punaviiniksi on 'busolee nuvöö'.

Jules Bernolin Beaujolais, Ranska, Burgundi, 9,99€
Toinen beaujolais punaviiniksi.

Laroche Chablis La Jouchère, Ranska, Burgundi, 18,98€
Burgundin valkoviineistä käy tyylikäs ja mineraalinen Chablis.

Gustave Lorentz Sylvaner Réserve, Ranska, Alsace, 10,48€
Kuiva, tasapainoinen, miedon hapokas ja kevyen mineraalinen Sylvaner on ihanteellinen sipulikeitolle - testatusti.

André Stentz Riesling, Ranska, Alsace, 18,90€
Alsacen hapokkaampi valkoviini on Riesling.

Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge, Ranska, Loire, 19,90€
Hapokas ja sitruksinen Loiren Sauvignon Blanc on todella tyylikäs ja yrttinen vaihtoehto.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit