Blossa 13 vai Hehkuviini - ruotsalais- vai suomalaistyylistä glögiä?

Testasimme vuoden 2013 Blossan sekä Hehkuviinin.


Glögit hehkuvat upean värisinä.

Glögit Viinikartalla:

Blossa 13 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 362947
Alkoholi: 15% Sokeria: 130 g/l Hinta: 12,98 € (0,75 l)
Alkuperämaa: Ruotsi

Hehkuviini (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 325927
Alkoholi: 22% Sokeria: 150 g/l Hinta: 9,99 € (0,75 l)
Alkuperämaa: Suomi

Glögien lyhyt historia

Ruotsista tullut lämpimänä nautittava maustejuoma glögi on Suomessa nimenomaan joulujuoma. Siitä on tullut koko suomen perinnejuoma vasta 1970-luvulta lähtien. Blossa on innovatiivinen, vuodesta 2003 tehty, tyylin rajoja koetteleva ruotsalainen vuosikertaglögi, jonka maku vaihtuu vuosittain, esimerkkeinä yuzu, inkivääri, kahvi, sahrami, klementiini ja mustikka. Tänä vuonna maku paljastetaan vasta Lucian päivänä (13.12). Pohjana on kuitenkin kardemumma, inkivääri ja neilikka. Alkon mukaan tämän vuoden maussa on ruusunmarjaa ja vadelmaa. Hehkuviini on alunperin Alkon omaa tuotantoa ja pullon etiketistä selviää, että sitä on tehty kieltolain loppumista seuraavasta vuodesta 1933 lähtien 70 vuotta ennen Blossaa.

Miten Blossa ja Hehkuviini maistuivat?

Jens

Tässä kaksintaistelussa ei ole kyse ainoastaan Suomi vastaan Ruotsi -asetelmasta, vaan kyseessä on myös taistelu perinteiden ja modernin tyylin välillä. Paperilla tämä kaksikko on varsin kaukana toisistaan ja ainoat yhteiset tekijät lienevät se, että molempia juodaan lämmitettynä ja se, että ne ovat joulutuotteita.

Yllätyksekseni glögit maistuivat hyvin samanlaisilta, kun maistoin niitä ennen lämmitystä. Lämmitettynä erot huomaa selvemmin, mutta tällöinkin ero on lähinnä juoman intensiteetissä.

Hehkuviini on huomattavasti Blossa kolmeatoista voimakkaampaa ja makeampaa. Hehkuviini on esikuviensa mukainen ja voisin kuvitella sen toimivan hyvin joulutorin kirpeässä ulkoilmassa. Itse asiassa Hehkuviini nostaa pintaan mukavia muistoja viimejoulun junareissulta, jonka aikana join mukin jos toisenkin Euroopan eri kaupunkien joulutoreilla.

Blossa toimii paremmin kotona sohvannurkassa. Miedomman alkoholiprosenttinsa vuoksi Blossa 13 on oiva piristys marras-joulukuun pimeisiin iltoihin jopa arkena. Kevyt maku ei ole liian hallitseva, eikä maku alleviivaa joulua liikaa. Tätä glögiä voisi siemailla vaikka muinakin kylminä vuodenaikoina.

Tykkään hehkuviinin paahdetun sokerin aromista ja voimakkaasta kokonaisuudesta. Blossassa taas viehättää sen hienostunut ote.

Janne

Blossa 13 on hienon värinen, melkein kuparia tai jotkut roseeviinit muistuttavat tätä sävyä. Mielestäni aika väkevään makuun on varmasti lisätty jouluinen maustenippu - siitä ei voi erehtyä. Jälkimausta löytyy sitrusmaista aromia sekä tähtianis, joka voi olla väärin, mutta mielikuvana vahva. Tänä vuonna Taalainmaalta vaikutteita saanut tyyli lienee lähentynyt jouluglögiä, vaikka miksikään perinteiseksi glögiksi tätä ei voi sanoa. Kannattaa kokeilla.

Hehkuviini on upean rubiininpunainen ja lämminhenkinen, hyvinkin perinteinen glögijuoma. Maku on tasainen ja makea, mieleen tulee rusinasoppa ja mantelit. Maustekimara ei ole niin vahva kuin Blossassa, mutta alkoholi tuntuu voimakkaana. Kokeilin Hehkuviiniä ohjeen mukaan totina, sekoitin omenamehua sekä vaniljasokeria. Tällä yhdistelmällä sävy pysyi lähes samana, alkoholin tuntu väheni ja aromit kietoutuivat erittäin miellyttäväksi sekoitukseksi. Hehkuviini on loistava totina! Pidin sen vuoksi Hehkuviinistä enemmän kuin Blossasta - perinnemies.










Vanilliinisokeria tai vaniljasokeria, onko sillä väliä?


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit